Utflyktsmål

Grottorna i Guadix

I östra Andalusien bor tusentals invånare i grottor från 1500-talet. I byn Guadix, i bergsmassivet Sierra Nevada, drygt fem mil nordost om Granada ser husen ut som vanliga vitkalkade stenhus. Men innanför ytterdörren öppnar sig grottor med ett flertal uthuggna rum.

De flesta i Guadix bor på detta sätt. I området finns mellan 30 och 40 liknande grottsamhällen. Grottboendet här uppstod på 1500-talet då muslimerna, de tidigare härskarna, skulle utvisas, men då grävde grottor i bergen där de tilläts bo kvar.

Väggarna är två till tre meter tjocka och reglerar temperaturen. Det blir aldrig riktigt varmt på sommaren och aldrig riktigt kallt på vintern. Det är först på senare år som husen fått el, luftkonditionering och vattentoalett.

På en utsiktsplats ser man ut över grotthusbyn. Det är naturskönt och vackert och husen ser helt vanliga ut. Bara skorstenarna avslöjar hemligheten. De sticker rakt ut ur bergen.

 

Granada

En semestervecka i Almeríaregionen är inte komplett utan en utflykt till områdets mest berömda turistmål: slottsanläggningen Alhambra med sina många palats och trädgårdar. Granada ligger sexton mil nordväst om staden Almería, på andra sidan bergskedjan Sierra Nevada.

Alhambra är kanske den främsta efterlämningen från den långa epok då den här delen av Spanien stod under muslimskt styre. Araberna regerade här från år 711 till 1492, och Alhambra restes på 1200-talet.

Då var Granada ett eget rike, mäktigt och blomstrande tack vare omfattande handel och en mycket inkomstbringande sidenframställning. Borgområdet är som ett arabiskt ”Gamla stan”, en labyrint av palats, kyrkor, torn och trädgårdar. Många av byggnaderna är omsorgsfullt dekorerade med mosaiker, geometriska mönster och sanslöst komplicerade stuckaturer.

Under en vandring här är det mycket lätt att drömma sig bort till en exotisk fjärran värld för tusen år sedan då slottsområdet vimlade av sändebud och handelsmän från Afrika, Asien och de stora vidderna i norr.

När regentparet Ferdinand och Isabella erövrade och kristnade Granada 1492 blev de så förtjusta att de lät Alhambra bli platsen för deras nya spanska hov.

Alhambra ligger på en bergstopp en bit nordöst om centrala Granada. Nordpoolen arrangerar utflykter hit från Almería.

 

Alpujarra

Hyr en bil en dag för att besöka mysiga små bergsbyar i Alpujarra-bergen, vid foten av mäktiga Sierra Nevada. Bäckar med smältvatten från bergen, rinner ned bredvid de vitkalkade husen i byarna. Från slutet av januari blommar de vackra mandelträden! Stanna för en lunch i Trevélez och köp samtidigt med dig en ”svartfotsskinka”. Eller besök den lilla vackra hantverksstaden Capileira. Eller följ med på Nordpoolens egen utflykt till vinbodegan Quatro Vientos med vinprovning och lunch. Någon dag ska golfen stå tillbaka för en utflykt i de vackra bergen!

 

Besök även Cabo de Gata och Almería Stad.