Title Image

Egen bil genom europa

På denna sida publiceras lite tips för Er som åker med egen bil genom Europa. Har ni egna tips som ni vill dela med er till andra gäster, tveka inte utan sänd dessa till oss.

 

2010-03-20. Tack för nedanstående, detaljerade tips Chris!! /Nordpoolen.

Tips inför hemresan från Spanien

1)Kolla orternas hotell på Google, för stora delar av Europa har fortfarande vinterstängt.

2)Tänk på att Frankrike har begränsad tillgång på restauranger på söndagskvällar. Logi går bra, men mat…

3)Frankrike har också ”jour de rest”, vilodag, på måndagar och då är det stängt!

4)I Frankrike måste man komma före kl 14 om man vill ha lunch, sen är det kört!

 

I år väljer vi att ta oss hem via Spanska ostkanten och vidare upp genom Frankrike, där vi fortsätter längs ostkusten och norrut via Montpellier, Orange, Lyon, Beaune där vi viker österut mot Besançon och Colmar (Alsace) och in i Tyskland till Karlsruhe, Frankfurt, Kassel, Hannover, Hamburg och sen är det bara att välja båt eller bil via broarna hem till fosterlandet.

OK, det var sträckningen. Nu följer avvikelser och övernattningar som vi själva gjort eller blivit tipsade om:

Till spansk-franska gränsen är det i runda slängar 100 mil och det går ju att fixa på en dag. Tips är emellertid att åka långt och övernatta för att nästa dag ha en kort rutt till ett av våra favoritställen, den lilla franska konstnärsstaden Collioure, belägen ca en mil norr om gränsen, vid havet. Undvik den otroligt vackra vägen längs kusten från gränsen, den snirklar fram och tar lååång tid. I Collioure ska man absolut besöka baren på hotel Templier, stadens levande museum, med väggarna täckta av verk från kända och mindre kända konstnärer som vistades där vid sekelskiftet och betalade sina pastice med en tavla.  Vi ska bo på lilla hotellet Princes de Catalogne, nära hamnen och krogarna.

 

Några mil norr om Collioure, längs motorvägen, ligger orten Rivesaltes med sitt eget underbara muscatvin (muscat de Rivesaltes), som säljs i alla stadens vinhus.

Här vid foten av Courbiermassivet finner man också härliga röda Fitou-viner. Pröva gärna vingårdarna runt den lilla staden Tuchan (v om motorvägen) eller vinet Fitou Maritime, som odlas närmare kusten.

 

Här, i Langedoc-Roussion, kan man stanna nästan var som helst och bara njuta. Ett tips är att alla ostronälskare, på kartan kollar kuststräckan mellan Cap dÁgde och Sète. Där ligger en havsbassäng där man odlar några milliarder ostron, en syn för gudar. Dessutom är hela området hemvist för flamingos, som färgar både hav och himmel rosa. Ostron köper man oöppnade i korvkiosk liknande stånd (runt 50-lappen för ett dussin) eller på nån hamnkrog. Det finns hur mycket som helst. Och varför inte köpa med några flaskor av det enkla vita Picpoul de Pinet, som ska vara det absolut bästa till ostron (allt enl lokal-befolkningen).

Tillbaka till motorvägen och den lilla medeltidsstaden Pezenas, Molières hemvist innan han gjorde succé i Paris. Här ska vi bo över påsk, på det lilla ”hotellet” Villa Juliette. Det ser förtjusande ut, kolla Villa Juliette.

Sen bär det iväg norrut!

 

Strax söder om Orange blir man åter frestad att göra en paus, kanske bara för att ha varit där, iChâteauneuf-du-Pape, där världens finaste vin görs. Sommartid vrålfullt, men så här på våren en söt liten stad, där man både kan bo, titta på påvens nionde slott och inhalera doften av vingårdseldarna som bränns på klippta vinstockar. Suveränt!!

 

Ett par mil nordost om Orange ligger en jättefin stad som heter Nyons. Där hämtar Lena Linderholm inspiration till sina Provencalska mönster. Rena skattkistan för den som tycker om keramik och textilier från den delen av världen. För att inte tala om olivoljan från Nyons!!

Några mil NO om Lyon ligger en annan favorit, Châtillon-sur-Chalaronne, där vi har bott på ett härligt hotell som heter Tour och ligger mitt i stan. Underbar inredning och fantastisk mat i minst sagt läcker miljö. Stan är inte mycket att ha, men den bryr vi oss inte om.

Fortsätter man motorvägen norrut ca fem mil så hittar man t v staden Cuisery med hotelletwww.hostellerie-bressane.fr som enl. uppgift ska vara ett härligt övernattningsställe med superkäk.

 

Nu är det bara 30 mil kvar till Alsace! I höjd med Colmar, till vänster, ligger en liten stad som heterTürkheim. Den har gjort sig berömd bland vinprovare i hela Älvsborgstrakten genom sitt vita Edelwicher, som säljs på literflaskor till en ringa penning. Bo ska man göra i Riquewihr, en liten sagostad inbäddad bland vingårdar.  Eftersom man inte får parkera bilen innanför murarna är det bäst – och bekvämast att bo på Best Western-hotellet Schoenenburg,  två minuters promenad till stan. Här gäller tysk husmanskost, typ sauerkraut och choucroute. En annan, jättefin men lite större stad ärRibeauvillé, vägg i vägg. Och vägen mellan dessa städer, oh, la-la!!!

Passera sen Frankfurt så fort som möjligt och kolla Grünberg som ligger t h om motorvägen ca 5 mil norrut. Fin stad! Längs motorvägen ytterligare 5-6 mil norrut ligger Bad Hersfeld, med hotellet Zum Stern. Testat till belåtenhet 2008.

 

Sen bär det iväg över Kasselbackarna, för nu har vi fått hemlängtan!  Stopp för titt eller natt kan göras i Einbeck, som ligger ca 6 mil norr om Kassel, t v om motorvägen.

Bara ett tips kvar och det är staden Salzhausen vid avfart 40. Där finns ett härligt ställe som heter Romantic hotel Josthof; www.josthof.de. Hittat i broschyrer men inte provat. Förmodligen rätt dyrt.

 

I Tyskland är dessutom Hotell Post-kedjan väldigt pålitlig både vad mat och inkvartering anbelangar, men det känns ju nästan som en antiklimax när man har suttit här hela förmiddan och gottat sig bland sina favoriter.

Ett tips för den som gillar att bila i Frankrike är mina resebiblar, Siv och Key Nilssons böcker, som bara kan hittas på antikvariat. Men köp om ni råkar på dem! Den mesta inspirationen i detta epos är hämtad från deras ”Franska kort”. Boken ”Fransyska visiter” är också värd några resor.

 

Ha en riktigt trevlig resa och skynda långsamt!!

Chris

 

 

Hotell Nitteler Hof i Moseldalen:

Detta hotell ligger ca 100 mil från Malmö, 80 mil från Puttgarten, dvs en lagom

dagsetapp på vägen mot Spanien. Moseldalen slingrar sig mitt i vindistriktet på gränsen mellan Tyskland och Luxembourg. Hotellet ligger i den lilla byn ”Nittel” på den tyska sidan, mitt i vinodlingarna, med utsikt över floden och Luxembourg på andra sidan. Passande nog på ”Weinstrasse”. Det är ett litet familjehotell med ägarna Marco och Esther. Inte den billigaste övernattningen kanske, dubbelrum från ca 90 euro, men väldigt trevligt med väldigt god mat i matsalen. Man bör inte komma för sent dit, middagen serveras från kl 18.30. Men först vill man ju sitta på terassen med ett iskallt glas torrt moselvin! I receptionen finns ett stort urval av olika vinsorter att köpa med. Reservera plats i matsalen innan Ni kommer. Gå in på www.hotelnittelerhof.com eller ring +49 6584 99360.

 

Bra Motorvägshotell på gränsen mellan Frankrike och Spanien:

När man har 100 mil kvar att köra till Roquetas, finns ett bra motorvägshotell sista avfarten innan spanska gänsen. Avfarten heter Aire Catalan, eller Le Village Catalan. Pris ca 80 euro. Men det fina är att Ni dessutom kan hyra ett EGET låst garage bara för Er bil, det känns alltid tryggt när man har bilen fullastad. Hotellets hemsida, klicka här!

 

Alicante Flygplats:

Om man inte orkar köra ända till Roquetas, ELLER om man kommer med flyg till Alicante flygplats sent på kvällen, finn ett prisvärt motorvägshotell 5 km från Alicante flygplats. Det heter As Hotel Elche, tel +34 935 863 453 , dubbelrum ca 45€/natt , inhägnad parkering och fritt wifi på rummet!Klicka här!